Workshop koken op elektrische kookplaat (inductie) met een tajine

koken met tajine

Aardgasvrij koken: ”Had ik het maar veel eerder gedaan”

Binnen onze gemeente zijn we hard bezig met overgaan op duurzame energie. Daar krijgen we de aankomende jaren allemaal mee te maken. De Heuvel/Amstelwijk in Leidschendam is de 1e wijk die van het aardgas af gaat. Dit gaat in de komende 9 jaar gebeuren. Daarom organiseerde de gemeente in samenwerking met ‘Sterk voor Noord’ een kookworkshop. Zo konden inwoners in die wijk ervaren hoe het is om aardgasvrij te koken. En of dat met een tajine ook kan. Tijdens het koken konden inwoners en mensen van de gemeente met elkaar praten over dit onderwerp.

Alle tajines op een rij

De tuin van het buurthuis aan de Dobbelaan werd omgedoopt tot keuken. Onder tenten stond een mooie rij met elektrische kook platen (inductieplaten) met tajines. Miriam Aidani van Oumamifood gaf gedurende de dag aan 2 groepen de workshop. Daarbij legde ze de verschillen tussen tajines uit. Ze gaf veel tips over het behoud van de tajine. En ze legde uit hoe een inductieplaat werkt. En natuurlijk werden er mooie gerechten gekookt! Al snel stond de eerste tajine al te pruttelen.

”Wat je proeft, is de liefde”

Aicha kookt op aardgas. Zij maakt veel verschillende gerechten in de tajine. Wij vroegen haar: zit er nou veel verschil tussen het koken thuis en op een inductieplaat? Aicha: “Nee, helemaal niet. Hoe lekker de smaak van je eten is heeft te maken met je hand van koken. Met de liefde die je erin stopt. Dat is wat je proeft. Dat kan op aardgas of op inductie, dat maakt niet uit.”

Dames die aan het koken zijn

”Had ik het maar veel eerder gedaan”

Houria heeft al ervaring met op inductie koken. Haar huurwoning heeft zonnepanelen. Om te besparen op haar energierekening heeft ze kortgeleden haar gasstel omgewisseld voor een inductieplaat. ”Ik ben heel tevreden over het koken met inductie. Ik proef geen verschil qua smaak van het eten. Ook qua tijd maakt het geen verschil. En er zijn veel bijkomende voordelen. Zodra je de pan van de plaat haalt stopt de warmte direct. Dat is een stuk veiliger. En het maakt heel makkelijk schoon. Zoveel netter in de keuken. Ik denk nu... ik wil nooit meer terug. Had ik het maar veel eerder gedaan.”

Doe jij een volgende keer ook mee?

Deze workshop was voor iedereen een succes. Daarom organiseert de gemeente en ‘Sterk voor Noord’ er in de toekomst graag nog eens 1. Doe je ook mee? Stuur dan een bericht aan sterkvoornoord@leidschendam-voorburg.nl. Zodra de nieuwe datum bekend is ontvang je hierover bericht. Of kijk regelmatig op deze website.

koken met tajine