Spel- en Opvoedpunt bij De Waterlelie: voor alle vragen over spelen en opvoeden

Team Spel- en Opvoedpunt

Spelen is leuk én belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Maar hoe kies je nu het juiste speelgoed voor je kind? En welk speelgoed vind je kind leuk? Bij het Spel- en Opvoedpunt bij De Waterlelie ben je welkom om samen met je kind te spelen met verschillende soorten speelgoed. Je kunt ook speelgoed lenen, vragen stellen over opvoeden en andere ouders ontmoeten en ervaringen uitwisselen.

Annet Rombout en Gulay Yigitdöl werken bij het Spel- en Opvoedpunt. Ze hebben veel kennis over opvoeden en het speelgoed wat je kunt lenen. “We hebben verschillende soorten speelgoed”, legt Gulay uit. “Bijvoorbeeld puzzels, speelgoed om mee te bouwen en poppen. Maar ook ontwikkelspeelgoed. Dat is speelgoed dat gericht is op de ontwikkeling van het kind en je kind stimuleert met bijvoorbeeld tellen of kleuren herkennen.”

Samen spelen

Gulay: “Ouders kunnen samen met hun kind langskomen om te kijken wat het kind leuk vindt. We leggen ook uit hoe ze het speelgoed kunt gebruiken en spelen het eerst samen met de ouder en hun kind. Vaak realiseren ouders zich dan dat ze niet het grootste en mooiste speelgoed nodig hebben om het fijn en gezellig te hebben met hun kind. De aandacht die ze geven geeft door te spelen met hun kind is heel waardevol. Dat willen we ouders ook meegeven.”

Lenen

Heb je iets gevonden wat je kind leuk vindt? Dan kun je het lenen bij het Spel- en Opvoedpunt. Je kunt vier stukken speelgoed lenen voor drie weken. Speelgoed lenen kost met een Ooievaarspas € 10 per jaar. Heb je geen Ooievaarspas? Dan betaal je € 20 per jaar. De uitleen is voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Elke woensdagmiddag is er van 14:00 tot 16:00 uur een speelmiddag waar kinderen met elkaar kunnen spelen. Je hoeft je daarvoor niet op te geven en deelname is gratis.

Vragen over opvoeden

“We helpen ouders ook met vragen over de opvoeding”, legt Anneke uit. “We krijgen veel vragen over kinderen die slecht slapen, niet eten of driftig zijn. Je kunt ook een afspraak maken voor een gesprek. We hebben dan echt de tijd voor je. Vaak kunnen we ouders in één gesprek al helpen. En als we denken dat er meer hulp nodig is, dan verwijzen we naar de juiste hulp.” Je kunt bij het Spel- en Opvoedpunt terecht met vragen over kinderen van 0 tot 23 jaar.

Ervaringen uitwisselen

Het Spel- en Opvoedpunt is ook een plek waar ouders elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. Anneke en Gulay merken dat ouders dat fijn vinden. Daarom is er op dinsdag en op donderdag een inloop voor ouders. “Iedereen is welkom. En de gesprekken hoeven niet alleen over opvoeden en speelgoed te gaan. Alle vragen zijn welkom en ouders helpen en steunen elkaar.”

Openingstijden

Maandag     12:00 -   16:00 uur

Dinsdag        12:00  -  16:00 uur

Woensdag    12:00  -  16:00 uur

Donderdag   08:30  - 13:30 uur

Vrijdag             08:30  - 13:30 uur

Adres

De Waterlelie, Prinsenhof 4 (ingang via de rode brug, zijde Prinses Annalaan), 2263 EV Leidschendam

Het Spel- en Opvoedpunt is een initiatief van Stichting Vlietkinderen.

 

Op de foto: de medewerkers van het Spel- en Opvoedpunt. V.l.n.r.:  en Gulay Yigitdöl, Fanny van der Werff, Samira Bouzambou en Annet Rombout.

Team Spel- en Opvoedpunt