Klein chemisch afval scheiden? Zo doe je dat!

Wagen voor inleveren KCA

Wist je dat je oude batterijen, frituurvet of een blik oude verf niet zomaar weg kunt gooien met ander afval? Er zitten stoffen in die slecht zijn voor je gezondheid en voor het milieu. Je kunt ze inleveren bij de KCA-wagen of bij speciale inzamelbakken in winkels en bouwmarkten.

Oude batterijen, frituurvet en verf zijn voorbeelden van klein chemisch afval (KCA). KCA is een naam voor allerlei soorten gevaarlijk afval. Een groot deel van de (schadelijke) stoffen in dit afval kunnen we opnieuw gebruiken. Daarvoor is het belangrijk dat je het KCA apart inlevert, dus niet samen met ander restafval. Ook bijvoorbeeld medicijnen, accu’s en kwastontharders zijn KCA en kun je beter apart inleveren. Op de website van Avalex kun je zien wat wel en wat niet bij KCA hoort.

Waar inleveren?

  • Bij de KCA-wagen (herkenbaar aan de naam Midwaste op de zijkant, zie foto). De KCA wagen staat elke derde zaterdag van de maand van 11.30 tot 13.00 uur bij de Prins Frederiklaan (kruising Prinsenhof). Dit jaar staat de KCA-wagen daar nog op 16 september, 21 oktober, 18 november, 16 december.
  • Bij supermarkten en bouwmarkten staan speciale inzamelbakken voor batterijen, lampen en tl-buizen.
  • Bij je apotheek kun je oude medicijnen en injectienaalden inleveren.

Verpakkingen

Lege plastic verpakkingen van klein chemisch afval (bijvoorbeeld lege flessen van terpentine, wasbenzine en kwastreiniger) mogen in de bak voor plastic verpakkingen (PMD). Ze moeten wel goed leeg zijn. Lege verfblikken mag je met ander restafval wegdoen, ook als er nog een restje opgedroogde verf inzit.

Kapotte apparaten

Kapotte apparaten (alles met een stekker of batterijen) kun je gratis inleveren als je een nieuw, vergelijkbaar, apparaat koopt. Kleine apparaten en smartphones kun je ook inleveren bij de KCA-wagen of bij bakken bij winkels en bouwmarkten. Breng apparaten die het nog doen naar de kringloopwinkel of verkoop ze via Marktplaats.

 

Wagen voor inleveren KCA