Boa’s Déanthony Biharie en Romy van Veen

Boa's Biharie en Van Veen

Misschien heb je ze wel eens zien lopen of fietsen in de wijk? Déanthony Biharie en Romy van Veen zijn boa in Leidschendam-Noord. Je kunt bij hen terecht als je vragen of opmerkingen hebt over bijvoorbeeld vuilnis op straat, kapotte fietsen in het fietsenrek voor je flat of overlast door lawaai op straat of in het park.

Boa betekent buitengewoon opsporingsambtenaar. Een boa (ook wel handhaver genoemd) werkt bij de gemeente en controleert of de regels die in de gemeente gelden voor de openbare ruimte (zoals de straat, het plein of het park) worden gevolgd. Denk bijvoorbeeld aan de regels over het aanlijnen van honden of het plaatsen van grofvuil langs de kant van de weg.

In gesprek

“Samen met de politie zorgen we ervoor dat het rustig en veilig is in de wijk. Dat mensen zich aan de regels houden en geen ruzie maken zodat iedereen zich prettig en veilig voelt”, vertellen Déanthony en Romy. Beide boa’s mogen voor sommige overtredingen boetes uitdelen, maar doen dat pas na een of meer waarschuwingen. “Ik vind het belangrijk om eerst in gesprek te gaan”, zegt Déanthony. “Zie ik bijvoorbeeld dat een caravan te lang op straat staat? Dan ga ik eerst praten met de eigenaar en leg hem de regels uit. Pas als de caravan na een of meer waarschuwingen blijft staan, krijgt de eigenaar een boete.”

Oplossing

Overlast is een probleem waar de boa’s vaak mee te maken krijgen. Bijvoorbeeld overlast door jongeren die rondhangen in het park of bij garages. “Overlast heeft vaak meerdere kanten”, weten Déanthony en Romy uit ervaring. “De een ergert zich en de ander heeft nergens last van. Soms hebben mensen ook niet door dat ze een ander tot last zijn. Wij wijzen mensen op de afspraken en proberen met elkaar tot een oplossing te komen.”

Zichtbaar

“We vinden het belangrijk dat mensen en ondernemers uit de wijk weten wie we zijn en met welke vragen ze bij ons terecht kunnen”, vertelt Romy. “We fietsen daarom regelmatig door de wijk. En is er een buurtfeest of een andere activiteit in de wijk? Dan komen we langs om te kijken of alles goed verloopt. En om de bewoners uit de wijk beter te leren kennen en te horen wat hen bezighoudt.”

Spreekuur

Déanthony en Romy zijn ook aanwezig bij het maandelijkse spreekuur in De Plint. “Hier zitten we samen met de wijkagent, iemand van de gemeente en medewerkers van de woningbouwvereniging. Je kunt hier terecht met alle vragen over het leven en wonen in de wijk. Dat kan van alles zijn. Omdat we samen zitten, kunnen we snel afspreken wie gaat helpen om het probleem op te lossen.” Ook als je geen problemen hebt, ben je van harte welkom. “Heb je behoefte aan een praatje? Dan zien we je ook graag!”, vult Romy aan. “En als het nodig is, dan kunnen we een tolk inschakelen.”

Melding doen

Is er een boom omgewaaid, ervaar je overlast of maak je je zorgen omdat je je buurvrouw al een paar dagen niet hebt gezien? Dan kun je ook online een melding doen. Alle informatie vind je op de website van de gemeente: www.lv.nl/ probleem-melden.

Spreekuur in de Heuvel

 Elke eerste maandag van de maand van 10:00 tot 11:00 uur bij kantoor Vidomes, Burg. Velthuijsenlaan 244a in Leidschendam

Spreekuur in Prinsenhof

Elke eerste woensdag van de maand van 14:30 tot 15:30 uur bij De Plint, Prins Frederiklaan 7 in Leidschendam

Boa's Biharie en Van Veen