Bewoners Leidschendam-Noord en gemeente slaan handen ineen voor schonere leefomgeving
maandag 8 augustus 2022 Tags: Wonen
Grofvuil en troep op straat, het is een van de grootste ergernissen van buurtbewoners in Leidschendam-Noord. Een groep betrokken inwoners uit Prinsenhof, De Heuvel en Amstelwijk denkt sinds vorig jaar samen met de gemeente na over een betere leefomgeving in Leidschendam-Noord.
Eén van de ideeën is nu gerealiseerd: in Prinsenhof zijn drie vaste plekken waar mensen hun aangemeld grofvuil kunnen aanbieden.
Met deze proef gaan inwoners, partners van het programma Sterk voor Noord en gemeente de strijd aan met afvaloverlast. Sterk voor Noord is het versterkingsprogramma waarin inwoners, partners en gemeente samenwerken aan een kansrijke toekomst voor inwoners van Leidschendam-Noord. Petra Middendorp en Walter Schijf, twee betrokken inwoners, hebben meegeholpen bij het idee van de vaste aanbiedplekken voor aangemeld grofvuil.
Verkeerd aanbieden zorgt voor veel ergernis
Grofvuil wordt, tegen de regels in, regelmatig naast de afvalcontainers geplaatst. “De stoep ligt soms bezaaid met troep en je kunt bijna niet meer bij de afvalcontainers komen”, vertelt Walter Schijf. Walter is begin dit jaar onderzoek gaan doen naar andere manieren van aanbieden van grofvuil. “Ik kwam erachter dat onder andere in Rotterdam al langere tijd wordt gewerkt met een vaste aanbiedplek voor aangemeld grofvuil, en dat dat goede resultanten heeft. Ik heb contact opgenomen met de gemeente en dit idee voorgelegd. Samen met medewerkers van de afdeling Stadsbeheer zijn we dit verder gaan uitwerken en zo is deze proef ontstaan.”
“De grofvuilproef is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen inwoners, partners van het programma Sterk voor Noord en de gemeente. Het is voor veel inwoners niet duidelijk waar zij aangemeld grofvuil neer moeten zetten. Met deze drie vaste aanbiedplekken hopen we dit probleem op te lossen. Daarnaast voelen mensen zich veiliger in een schone buurt”, vertelt wethouder Juliëtte Bouw.
Hoe zijn de aanbiedplekken te herkennen
De drie aanbiedplekken voor aangemeld grofvuil zijn duidelijk te herkennen door een markering op de grond, een bord met aanbiedregels en een tegel. Daarnaast krijgen bewoners een folder in de brievenbus en komen er posters te hangen in de portieken en bij de huismeesterposten. De proef loopt tot het eind van dit jaar. Dan bekijkt de gemeente, samen met de inwoners en partners, of de proef geslaagd is.