Containertuintjes

Containertuintjes als proef tegen afval naast de containers

Afval hoort in de container, niet ernaast. Een ergernis van veel buurtbewoners in Leidschendam-Noord. Sinds ruim een jaar denkt een groep betrokken inwoners uit Prinsenhof, De Heuvel en Amstelwijk samen met de gemeente na over een betere leefomgeving in Leidschendam-Noord.

Containertuintjes

Tijdens een bewonersbijeenkomst kwam het idee om als proef containertuintjes aan te leggen. Deze zijn aangelegd in De Heuvel, ter hoogte van Burgemeester Velthuijsenlaan 152 (tegenover portiek 10). Ook in Prinsenhof liggen 2 tuintjes, in de Prins Johan Willem Frisolaan bij portiek F. De tuintjes zijn een vriendelijke manier om het (illegaal) plaatsen van afval naast de ondergrondse containers tegen te gaan. Daarnaast zorgen ze voor extra groen in de straat.

De containertuintjes zijn gemaakt van aluminiumprofielen en gevuld met sedum. Deze bodembedekkende plantjes zijn sterk en kunnen goed tegen droogte. De plantjes bloeien meestal wat later in de zomer met kleine bloemen. Ze vormen een fijne leefomgeving voor vlinders, hommels en bijen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de wijken. De proef loopt in ieder geval tot eind 2022. Dan bekijkt de gemeente samen met de inwoners en partners of de proef geslaagd is.

Meedenken?
Gemeente Leidschendam-Voorburg
Kim van Bregt
E-mail: kvbregt@lv.nl