WoonZorgcentra Haaglanden (WZH)

Logo WoonZorgcentra

Richard Spraakman is locatiemanager van de locatie Prinsenhof van Woonzorgcentra Haaglanden. Hij wil graag de buitenwereld binnen halen en andersom. “Als je jonge mensen vaker in contact brengt met ouderen krijg je fijne energie. Daar knapt iedereen van op!” Ook vrijwilligerscoördinator Diana van de Meer is blij met vrijwilligers van iedere leeftijd. De jongste vrijwilliger telt 16 lentes, de oudste is al zelf dik in de 70. “En voor iedereen is hier wat leuks te doen!” 

Logo WoonZorgcentra

 Vrijwilligerswerk is soms een opstapje naar een betaalde baan!

WZH Richard Spraakman en Diana van der Meer

Wat doet WZH? 

Richard: “Locatie Prinsenhof is een grote locatie waar 131 oudere mensen wonen. Wij hebben 57 plaatsen voor revalidatie, en een groot dagactiviteitencentrum. Heb je als senior lichamelijke beperkingen, of ben je beginnend dementerend, dan kun je hier komen wonen. Of een of meer dagdelen dagbesteding krijgen.” 

Diana: “Wij staan bekend om al onze activiteiten voor bewoners en gasten. We organiseren van alles: van gymnastiek tot biljartwedstrijden. Dat helpt senioren om actief en fit te blijven. En het is gezellig. Dat is bijna net zo belangrijk.” 

Hebben jullie veel contact met wijkbewoners van Noord? 

Richard: “De meeste bewoners van Prinsenhof komen uit Leidschendam. Het is hier echt ‘ons kent ons’. Je merkt wel dat het in sommige culturen normaal is om oudere familieleden zo lang mogelijk zelf binnen het gezin te verzorgen. Dus we zijn geen afspiegeling van de rest van de wijk.” 

Diana: “Veel medewerkers en vrijwilligers wonen ook in Leidschendam, al zijn ze niet altijd in Nederland geboren. Iedereen is hier van harte welkom. Als iemand zich wil aanmelden om vrijwilliger te worden vind ik het wel belangrijk om zoveel mogelijk aan te sluiten bij interesses en hobby’s. Houd je van tuinieren, dan hoef je je niet per se te helpen bij het biljarten natuurlijk. Vrijwilligerswerk moet ook léúk zijn om te doen, dan houd je het langer vol.” 

Waarom doen jullie mee aan Sterk voor Noord? 

Richard: “Door de vergrijzing wordt het steeds belangrijker dat wij het goed geregeld hebben voor onze senioren. Wij vinden het belangrijk om binnen het project een bijdrage te leveren die gericht is op de oudere bewoners van de buurt. Ook zij moeten fijn en veilig kunnen wonen in Leidschendam Noord.” 

Diana: “Wij zorgen ook voor extra kansen voor de andere bewoners van Noord. Wij hebben allerlei leuke banen bij WZH. We helpen leerlingen van de middelbare school aan een maatschappelijke stage. En ons vrijwilligerswerk kan mensen extra uitdaging en plezier geven. Soms is vrijwilligerswerk een kans om Nederlands te leren, of zelfs een opstapje naar een betaalde baan.” 

Heb je een voorbeeld van zo’n succes? 

Diana: “Onze jongste vrijwilliger is pas 16 jaar, maar is zo goed in het begeleiden van onze bewoners.  Hij wil na de middelbare school in opleiding voor huisarts. Dan is dit een heel mooie voorbereiding. Wij hebben ook een dame uit Noord die door haar gezondheid niet meer in een betaalde baan kon werken. Toen zij zich aanmeldde voor vrijwilligerswerk, hebben wij samen gekeken wat bij haar zou passen. Het mes snijdt aan twee kanten: zij kan toch haar talent kwijt bij WZH, en wij zijn ontzettend blij met haar hulp!” 

Wat staat er voor de komende drie jaar op jullie verlanglijstje?

Richard: “Wij willen nog meer verbinding leggen met de buitenwereld. Die wisselwerking zorgt voor zo’n mooie energie. Voor veel mensen is de zorg nog onbekend terrein. Daarom zou het  een goed idee zijn om in de zorg een soort dienstplicht voor jongeren in te voeren. Niet alleen voor de extra handjes. Ze kunnen dan ook zien hoe leuk het is om in de zorg te werken!” 

Meer informatie

Contactpersonen:

Richard Spraakman Locatiemanager

Diana van der Meer  - Vrijwilligers Coördinator

Gr. Juliana van Stolberglaan 1 

2263 AA Leidschendam 

Telefoonnummer: 070 756 2400 

Website: WoonZorgcentra Haaglanden | Voor elkaar (wzh.nl)

E-mail: prinsenhof@wzh.nl