Woej

Logo Woej

Woej hoeft zich misschien niet meer voor te stellen. Deze organisatie voor sociaal werk is al tientallen jaren actief in Leidschendam en Voorburg. Toch weet nog niet iedereen wat Woej allemaal te bieden heeft. Daarom zijn directeur-bestuurder Willy Tiekstra en sociaal werker Femke Janssen graag kartrekker van Sterk voor Noord. “Het was niet eens een vraag óf wij mee zouden doen. Het was gewoon vanzelfsprekend.”

Logo Woej

“Bij ons kun je voor meer terecht dan alleen een kopje koffie!” 

Woej Femke Janssen

Waar kun je voor terecht bij Woej? 

“Woej is méér dan alleen die ontmoetingsplek waar je gezellig koffie kunt drinken,” vertelt Femke. Natuurlijk organiseren we gezellige activiteiten, dat is ook belangrijk. Je ontmoet elkaar en het gaat de eenzaamheid tegen. Maar wij doen zoveel meer voor inwoners van Leidschendam, van iedere leeftijd.” 

Willy: “Het regelen van handige zaken bijvoorbeeld, zoals vervoer waarmee je naar onze activiteiten kunt komen. Maar wij geven ook tips over gezondheid, of helpen als je geldzorgen hebt. Wij zijn dus heel breed bezig.”  

Waarom doen jullie mee aan Sterk voor Noord? 

Femke vertelt: “Woej vindt het belangrijk dat iedereen kan leven in een veilige, betrokken omgeving. En dat je ook écht mee kunt doen in je eigen buurt. Dat is onze missie, en dat past helemaal bij Sterk voor Noord. We merken dat nog niet iedereen weet wat wij kunnen bieden. Daardoor komt iemand soms heel laat bij ons. Dat is zo jammer. Als wij eerder mee kunnen denken met iemand of dingen kunnen regelen, kun je veel sneller schakelen en problemen oplossen.” 

Willy vult aan: “Ik verwacht dat Sterk voor Noord helpt om duidelijker te maken waar je terecht kunt met bepaalde vragen. En dat de veiligheid en het thuisgevoel in onze wijken zullen groeien. Niet door vanuit een ivoren toren over bewoners te praten, maar door met de bewoners zelf samen te werken.”  

Wat is bijzonder aan Woej? 

Femke: “Wij bieden niet alleen hulp aan. We helpen je op weg, maar geven ook handige tips mee. We leren ook hoe je sommige dingen in de toekomst zelf kunt regelen of oplossen.” 

Willy: “De meeste mensen kunnen prima zelf bepalen wat ze nodig hebben. Ze weten alleen niet hoe. Als je die kennis eenmaal hebt, kun je zelf weer verder. Op die manier houd je zoveel mogelijk regie over je eigen leven.”  

Heb je daar een voorbeeld van? 

Willy: “Woej heeft een paar keer geholpen bij de organisatie van een kerstmarkt. Opeens kregen we die vraag niet meer. Toen wij contact opnamen met een van de buurtbewoners, hoorden we: ‘Bedankt, maar wij weten nu hoe wij zelf zo’n markt kunnen organiseren!’ Onze hulp was dus niet meer nodig. Wij hadden ons doel bereikt!” 

Femke: “Zo hebben wij ook ooit een wandelclub opgezet. Die wordt nu helemaal gerund door de buurtbewoners zelf. Dat is natuurlijk prachtig!”  

Met wie werken jullie samen binnen Sterk voor Noord? 

Willy: “Eigenlijk met alle 32 samenwerkingspartners die voor het programma getekend hebben. Met sommigen werken wij al jaren samen. Woningcorporatie Vidomes bijvoorbeeld. Na een bezichtiging van een huis maken wij kennis met de nieuwe bewoners. We vertellen hen wat je in de wijk kunt vinden en waar. Maar ook wat je van je buren mag verwachten en hoe je met elkaar omgaat.” 

Femke vult aan: “Ook hier kunnen de bewoners zélf een belangrijke rol spelen. Wij werken graag met ‘sleutelfiguren’. Dat zijn inwoners van een wijk die hun buren naar ons of een andere hulpverlener kunnen doorsturen. Maar sleutelfiguren kunnen ook bij ons aan de bel trekken, als zij zich zorgen maken om een buurtgenoot.” 

Willy: “De ‘gangmakers’ zijn ook belangrijk. Dat zijn mensen in een straat, die op lief-en-leed-momenten een kaartje sturen, of langsgaan met  een cadeautje of een kletspraatje. Dat lijkt misschien een klein gebaar, maar het zorgt echt voor veel meer leefplezier en gezelligheid in een wijk. Je leert je buren beter

Meer informatie

Contactpersoon: Femke Janssen 
E-mail adres: Femke.janssen@woej.nl 
Website: www.woej.nl