Stichting Scholengroep Spinoza

Logo Spinoza

Peter Lamers, bestuursvoorzitter van Scholengroep Spinoza, heeft twee locaties voor Voortgezet Onderwijs in Leidschendam: het Veurs Lyceum (Mavo, Havo, VWO en Technasium) en de ’s-Gravendreef (VMBO). Samen met zijn team zorgt hij voor goed onderwijs. Lamers: Gelijke behandeling van ongelijke situaties leidt tot meer ongelijkheid. Je moet juist maatwerk leveren. Anders ga je voorbij aan het unieke talent en de speciale behoefte van het kind.”  

Logo Spinoza

 “Jongeren zien vaak betere oplossingen dan beleidsmakers”

 

Spinoza Peter Lamers

Wat is de band van de Scholengroep Spinoza met Leidschendam Noord? 

“Het Veurs Lyceum en de ’s-Gravendreef Leidschendam staan in Noord, maar de leerlingen komen overal vandaan. Het zijn kinderen van allerlei nationaliteiten en komaf. Dat is ook goed. Als je andere culturen kent en meer talen spreekt, heb je daar voordeel van in je latere leven. 

Wij willen ons maximaal inzetten voor ieder kind. Dat betekent dat je als leraar voor het ene kind wat meer moeite moet doen dan voor het andere. Dat geeft niet, zolang het een kind helpt om talenten te ontwikkelen.” 

Welke stappen hebben jullie al gezet om die talentontwikkeling te verbeteren? 

“Wij zorgen er tegenwoordig voor dat leerlingen hun werk zoveel mogelijk bij ons op school doen. Niet alleen omdat ze misschien thuis geen eigen kamer hebben, of last van herrie van de buren. We merkten ook dat veel leerlingen geen tijd hadden voor hun huiswerk. Door sport, clubjes of gamen kwamen ze er thuis niet aan toe. Nu we anders roosteren krijgt iedereen op school kans om te leren of projecten voor te bereiden. Verder doen we er alles aan om het beste onderwijs te kunnen leveren. En als er succesverhalen zijn, die ook te laten horen aan de omgeving. Niet alleen omdat je daar trots op mag zijn, maar ook om andere kinderen te laten zien wat je kunt bereiken!”  

Waar ben je zelf trots op? 

“Ik vind de rol van ons Technasium erg mooi. De leerlingen zijn daar veel bezig met onderzoek en ontwikkeling van nieuwe ideeën. We zijn pas een paar jaar bezig, maar je ziet nu al mooie dingen gebeuren. De leerlingen hebben al heel leuke opdrachten gekregen, vanuit bedrijven of de gemeente. Ze kijken bijvoorbeeld over afvalscheiding of een prettiger, veiliger indeling van een wijk. Leerlingen vinden het leuk om te ‘afval suppen’: lol maken en troep uit het water halen gaat dan spelenderwijs. Dan merk je dat jonge mensen heel praktisch naar problemen kijken. Ze durven vragen te stellen, willen het leven met simpele dingen makkelijker maken. Ik denk zelfs dat ze daardoor vaak betere oplossingen bedenken dan veel beleidsmakers, dat is echt gaaf om te zien!” 

 

 Afval suppen door leerlingen van het Technasium in Leidschendam-Voorburg 

Waarom zijn jullie partner van Sterk voor Noord?

“Wij hebben de maatschappelijke plicht om alle kinderen zo ver mogelijk te brengen. Daarom doen wij mee aan dit project. Dat doen we vanuit een positieve insteek. Want Noord heeft niet alleen uitdagingen, maar ook mogelijkheden. Samen met andere partners kunnen we die mogelijkheden versterken. Kijk naar de arbeidsmarkt. De samenleving is aan het vergrijzen, er is behoefte aan extra handjes. In Noord wonen veel kinderen. Als school kunnen wij hen helpen om zich te ontwikkelen. Dan kunnen zij straks een leuke baan krijgen, en werkgevers hebben goed personeel. Het is mooi dat wij op die manier onderdeel kunnen zijn van de oplossing.”

Wat zou je de komende jaren willen veranderen in Noord?

“Noord is nu nog teveel een doorgangshuis. Zodra jongeren succesvol zijn, met een mooi diploma en een mooie baan, verlaten ze de buurt. Ze willen dan liever ergens anders wonen en werken. Dat is jammer! Zorg voor betere woningen en meer werkgelegenheid. Dan blijven al die getalenteerde mensen hier. Als de kennis en bedrijvigheid groeien, knapt de wijk ervan op. Dan merk je het direct aan de sfeer en de veiligheid in de buurt. Ik hoop dat Sterk voor Noord hier een boost aan kan geven.” 

Meer informatie

Contactpersoon: Peter Lamers

Van Tuyll van Serooskerkenstraat 77-85

(Gebouw ‘Pleinzicht’)

2273 CD Voorburg

Openingstijden: Dagelijks 8:30 tot 17:00 uur

Website: www.scholengroepspinoza.nl 

Telefoonnummer: 070 419 9400 

E-mail: info@scholengroepspinoza.nl