Stichting Moedercentrum

Logo Stichting Moedercentrum

Ahlaam Al-Moussa vindt het belangrijk dat vrouwen zich kunnen ontwikkelen en zich fijn en veilig voelen. “Dat is niet alleen goed voor de vrouwen zelf, maar voor hun hele gezin!” Daarom organiseert Ahlaam met haar vrijwilligers allerlei activiteiten in het Moedercentrum. Op zondag zijn kinderen ook welkom. En soms kunnen ook vaders meedoen met haar workshops, want zij kunnen soms ook extra kennis gebruiken. 

Logo Stichting Moedercentrum

 “Als het goed gaat met een moeder, gaat het ook goed met haar kinderen” 

Moedercentrum Ahlaam

Wat doet het Moedercentrum voor bewoners van Noord? 

“Wij delen kennis en zorgen ook voor gezelligheid. Daarbij richten ons vooral op de vrouwen met een buitenlandse achtergrond. Vergis je niet: vrouwen zijn zó belangrijk. Zij zijn het hart van de familie. Moeders zorgen voor de opvoeding, en leiden hun kinderen op.  Zij zijn chef-kok, bewaker, lerares, schoonmaker, dokter, boekhouder en politieagent ineen. Zij zijn degenen die anderen normen en waarden bijbrengen. Daarom willen wij ervoor zorgen dat zij genoeg kennis hebben en zich goed voelen in Nederland.” 

Wat doen jullie bijvoorbeeld? 

“Wij geven Nederlandse les, maar hebben ook regelmatig workshops over allerlei onderwerpen. Dat kan van alles zijn: hoe kun je je afval scheiden, energiezuinig leven of gezond koken. We wandelen samen, omdat beweging goed voor je is. Ook organiseren we zwemles voor vrouwen. Buitenlandse vrouwen hebben vaak niet leren zwemmen, terwijl hier in Nederland overal water is waar kinderen in kunnen verdrinken. Wij vertellen ook van alles over de Nederlandse samenleving. Veel dingen zijn hier zo anders geregeld dan in het land waar de vrouwen vandaan komen. Vaak hebben ze niet veel geld te besteden. Daarom wijzen wij hen bijvoorbeeld op subsidies of de Ooievaarspas, waar je korting mee kunt krijgen op sportlessen.” 

Waarom zijn jullie partner van Sterk voor Noord? 

“We werken al veel samen met bijvoorbeeld de gemeente, Woej, Sport en Welzijn en Avalex. Met Sterk voor Noord willen wij ons netwerk nog verder uitbreiden. Dan kunnen we nog meer betekenen voor nieuwkomers en andere buurtbewoners. Veel vrouwen zijn alleen thuis en komen bijna niet buiten. Door hier in een veilige omgeving activiteiten te organiseren leren vrouwen andere mensen kennen en kunnen ze zich verder ontwikkelen. Dat is belangrijk. Want als het goed gaat met een moeder, gaat het ook goed met haar kinderen. Zo simpel is het!” 

Welke successen hebben jullie al behaald? 

“Ik ben erg blij met de belangstelling voor onze kinderclub op zondagmiddag. Gemiddeld zitten we daar met bijna 60 kinderen te knutselen! 

Ook onze cursus die door een opvoedingscoach wordt gegeven is een groot succes. Toen ik merkte  hoeveel de moeders ervan leerden, besloot ik ook een speciale cursus te organiseren voor mannen. Door ook vaders te coachen leg je een belangrijke basis voor een goede opvoeding. Daarmee kun je veel problemen voorkomen. Met zo’n cursus help je dus niet alleen het hele gezin, maar ook de buurt. Het kostte even moeite om mannen over de drempel te krijgen, maar ze waren enthousiast en slaagden allemaal voor het examen. Ik zou dit graag nog een keer organiseren.” 

Wat staat er verder nog op jullie verlanglijstje de komende jaren? 

“Ik zit nog vol met ideeën die mensen kunnen helpen om hun plekje in de samenleving te krijgen. Het zou fijn zijn als we hier letterlijk en figuurlijk meer ruimte voor krijgen. De gemeente helpt ons door de zaalhuur te betalen, en we worden ook ondersteund door Woej en SenW. Maar ons budget is heel beperkt. We moeten knutselspullen, eten en drinken zelf betalen, terwijl wij steeds meer deelnemers krijgen. Ik hoop daarom dat het lukt om meer ondersteuning te krijgen vanuit fondsen of het bedrijfsleven!”   

Meer informatie

Contactpersoon: Ahlaam Al-Moussa

St. Raphaëlstraat 19

2264 XV Leidschendam

Openingstijden:

Di: 9:00 tot 15:00 uur

Woe: 9:00 tot 15:00 uur

Zo: 11:00 tot 14:00 uur (voor kinderen)

Website: Stichtingmoedercentrum.nl

  E-mail: ahlaamkd@gmail.com