Stichting IBCE

Logo IBCE

Zeynep H. Killi kwam 38 jaar geleden zelf als vluchteling naar Nederland, dus ze weet hoe moeilijk het is om nieuwkomer te zijn. Nu helpt ze via haar Stichting Interculturele Bevordering Contact & Educatie (IBCE) kinderen en ouders met een buitenlandse achtergrond. “Maar ook andere inwoners van Noord zijn hier van harte welkom!” 

Logo IBCE

Je kunt ook veel bereiken als je uit een moeilijke situatie komt!

IBCE-Zeynep

Wat doet IBCE precies? 

“Eigenlijk doen wij van alles. Huiswerkbegeleiding voor basis en middelbare scholieren en sport en knutselactiviteiten voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Maar wij helpen ook statushouders met taalles en organiseren ook gezellige dingen speciaal voor dames. Wij maken nieuwkomers wegwijs in het Nederlandse systeem. En we verzorgen culinaire maaltijden voor oudere mensen. Soms zijn het eenmalige events, maar vaak zijn het ook langlopende projecten waar wij ons voor inzetten.”  

Waarom is IBCE nodig in Leidschendam Noord? 

“Ik weet nog hoe eenzaam ik mij voelde toen ik ooit in Nederland aankwam. Mensen uit een ander land hebben het moeilijk. Alles is anders. Niet alleen de taal, het gaat verder dan dat. Nederland zit politiek anders in elkaar dan waar zij vandaan komen, de rol van de overheid is verschillend. Maar ook gewoontes en tradities zijn zonder uitleg moeilijk te begrijpen. Wij willen hen wegwijs maken.  

Wij geven de kinderen extra hulp met Nederlandse les. Maar wij doen ook creatieve activiteiten waarmee ze hun verleden even kunnen vergeten of juist verwerken. Met 59 vrijwilligers helpen wij zo’n 400 mensen per jaar, met wel 80 nationaliteiten. Er is dus zeker behoefte aan het werk van IBCE.”  

Is Sterk voor Noord belangrijk voor IBCE? 

“We leven op dit moment in een onrustige wereld. Ik merk dat steeds meer mensen het financieel moeilijk hebben en bij ons aankloppen. Onze deur staat open, ook voor de Nederlanders. Er komen kinderen naar onze lessen die nog niet gegeten hebben en bij ons iets lekkers krijgen. Maar wij hebben maar een beperkt budget. Ik hoop dat Sterk voor Noord de samenwerking met andere organisaties nog beter kan maken. Zodat wij nog meer voor de inwoners van Noord kunnen betekenen. Maar het werkt ook andersom: wij hebben veel te bieden aan Sterk voor Noord. Met onze inzet maken wij de wijk veiliger en beter!”  

Hebben jullie al mooie dingen bereikt?  

“Absoluut! Niet alleen de hulp van mens tot mens. Ik ben trots als ik zie hoe kinderen die wij ooit wegwijs hebben gemaakt in Nederland, zijn opgegroeid. Als volwassene hebben ze vaak een goede baan en werken ze daarnaast als vrijwilliger voor IBCE. Zij laten de kinderen van nu zien dat je ook veel kunt bereiken als je uit een moeilijke situatie komt. Dat geeft de kinderen hoop en zelfvertrouwen. Zo’n goed voorbeeld is het beste wapen tegen armoede en criminaliteit!” 

Meer informatie

Contactpersoon: Zeynep H. Killi 
E-mail: zhkilli@gmail.com
Telefoon: 06 5534 4469