Sport en Welzijn

logo SenW

Directeur-bestuurder Peter van den Berg en Senior Jongerenwerker Veronique Ras van Sport en Welzijn Leidschendam-Voorburg zien verschillende uitdagingen waar hun organisatie zich hard voor kan maken in Sterk voor Noord. Maar ze zien ook hoe Noord barst van het talent en mogelijkheden. “De kracht zit binnenin. Als buurtbewoners meer met elkaar samenwerken, worden we de leukste multiculti-wijk waar we trots op mogen zijn!” 

logo SenW

“Dit wordt de leukste multiculti-wijk waar we trots op mogen zijn!” 

SenW Henk van Dorp

Waar kunnen de inwoners van Noord voor terecht bij Sport en Welzijn? 

“Wij brengen mensen letterlijk en figuurlijk in beweging. Dat doen we met leuke activiteiten voor iedereen.” Soms zijn het sportactiviteiten, een concert of een wandeling. Maar we hebben bijvoorbeeld ook een moestuin, die we samen met ouders bijhouden. Ook doen we jongerenprojecten op scholen,” vertelt Peter. “In Noord hebben we twee locaties, In de Heuvel, D4 en de Loopplank in de Prinsenhof, maar eigenlijk komen we overal in de wijk.” 
Veronique: “Bij het maken van ons programma luisteren we vooral naar wat de mensen zélf willen. Zij weten zelf waar ze behoefte aan hebben, dat hoeven wij meestal niet voor hen te verzinnen. Wij geven wel handen en voeten aan die ideeën, door het te organiseren of mee te helpen.” 

Waarom doet S&W mee aan Sterk voor Noord? 

Peter: “Door mee te doen willen we nog beter gaan samenwerken dan we al doen. Met andere organisaties, zoals Woej, Samen Verbinden, Vluchtelingenwerk, Kwadraad of de scholen met de BSO’s. Maar we richten ons vooral op de bewoners zelf. Je wordt geen fijnere wijk met papieren plannen en ambtenarij. De kracht komt van binnenuit, niet van bovenaf. Met de ideeën en hulp van de inwoners van Noord kunnen we laten zien dat Noord een prima wijk is waar eigenlijk niets mis mee is. Natuurlijk wonen er veel culturen, maar die verschillen mogen er zijn.” 
Veronique vult aan: “Sterker nog, al die culturen bieden juist kansen! Organiseren bewoners met een beetje hulp van SenW het Noorderlicht-festival, dan kunnen we erop rekenen dat daar heerlijke hapjes zijn. Noord heeft alles in zich om de leukste multiculti-wijk te worden. Je merkt bijvoorbeeld dat inwoners goed voor elkaar zorgen, echt op elkaar letten. Als je die kracht meer gebruikt, maak je grote stappen in het prettiger maken van de wijk.” 

Wat is er bijzonder aan S&W Leidschendam-Voorburg? 

Peter: “Wij hebben activiteiten voor mensen van iedere leeftijd. Bijvoorbeeld de Brede School, waar kinderen met elkaar leuke en leerzame dingen doen. Voor jongeren hebben we bijvoorbeeld het BASI-project en houden we ‘pauzetalks’ op school. En natuurlijk doen we van alles voor ouders. In onze twee panden hebben we allerlei mogelijkheden, zoals een boksschool, sportvelden en een moestuin.”  

Veronique: “Je kunt heel makkelijk bij ons terecht. Dat is juist voor jongeren erg belangrijk. We komen op scholen en hebben bijvoorbeeld ook inloop voor meiden, tieners en jonge helden, dat zijn jonge mantelzorgers. Daar kun je vertellen wat jou bezighoudt, ontmoet je elkaar, en kun je ook bij onze jongerenwerkers terecht met je vragen. Ons Jongeren Adviespunt, het JAP, wordt ook druk bezocht. Blijkt een probleem te ingewikkeld, dan weten wij waar je wél terecht kunt en helpen we je op weg. Maar we nemen je probleem niet over, we leren je hoe je het zelf op kunt lossen. Je houdt zelf de regie.”  

Heb je daar een goed voorbeeld van? 

Peter: “In het Moedercentrum en onze moestuin is het al goed gelukt om iedereen mee te krijgen. Daar lopen mensen van allerlei culturen door elkaar en hebben zowel mannen als vrouwen een belangrijke rol. Je merkt dat dat helpt om elkaar beter te leren kennen. Maar ook om ideeën uit te wisselen, je talent te ontdekken en regie op je leven te krijgen. Weet je als volwassene hoe dat moet, dan geef je dat ook weer door aan je kinderen.” 

Veronique: “Ons project BASI (Becoming A Social Innovator) helpt jongeren om hun talent te ontdekken. De jongeren komen zelf met ideeën. Zij geven aan wat ze zouden willen leren, werken dat uit en laten het zien aan de wijk. Wil je een basketbaltoernooi? Ga in gesprek met de gemeente en vraag om het opknappen van een basketbalveld. Wil je een dakloze helpen? Regel een make-over. Dat is goed voor de inwoners van de wijk, en je leert tegelijkertijd waar je goed in bent en hoe je je talent kunt gebruiken. Dat is belangrijk voor jongeren, maar ook voor andere bewoners.” 

Meer informatie

Contactpersoon: Henk van Dorp 
E-mail: info@senw-lv.nl 
Telefoon: 070 763 0606