Spel- en Opvoedpunt

Logo Spel en Opvoedpunt

Het Spel- en Opvoedpunt is een laagdrempelig inlooppunt voor alle ouders/verzorgers uit de hele gemeente. Ze kunnen er samen met hun kind spelen en speelgoed lenen én elkaar ontmoeten. Annet Rombout en Gulay Yigitdöl: “Ouders kunnen bij ons terecht met allerlei vragen over opvoeden en opgroeien. Wij helpen hen verder en verwijzen zonodig naar de juiste instanties.”

Logo Spel en Opvoedpunt

 "We helpen ouders en kinderen bij het maken van een geschikte keuze én geven uitleg over het speelgoed.”

 

 

 

Annet Rombout en Gülay Yigitdöl

WAT DOET HET SPEL- EN OPVOEDPUNT?

 “Ouders kunnen hier dagelijks terecht om speelgoed te lenen voor hun kind. Daar betalen ze een kleine vergoeding voor. We hebben allerlei soorten speelgoed: van fantasiemateriaal tot ontwikkelingsmateriaal om kinderen te stimuleren bij bijvoorbeeld lezen, rekenen of kleuren herkennen. Dat materiaal vind je niet in een speelgoedwinkel. We helpen ouders en kinderen bij het maken van een geschikte keuze én geven uitleg over het speelgoed. Als een kind van drie jaar bijvoorbeeld een puzzel maakt, is het heel normaal dat het kind een stukje van de puzzel legt en daarna wegloopt. We leggen ouders dan uit dat dat niet betekent dat het kind niet wil puzzelen en ze de puzzel gewoon kunnen laten liggen.” Door samen met hun kinderen te spelen, komen ouders er ook achter hoe leuk en fijn het is om samen een spelletje te doen en plezier te maken. “Aandacht is meer waard dan het grootste stuk speelgoed uit een winkel. Dat willen we ouders ook graag meegeven.” Speelgoed lenen kost € 20 per jaar of € 10 met een Ooievaarspas. Op woensdagmiddag is er van 14:00 tot 16:00 uur een spelmiddag. “Het is hier altijd vol en gezellig.” Het Spel- en opvoedpunt is een initiatief van Stichting Vlietkinderen. Naast Anneke en Gulay werken ook Fanny van der Werff en Samira Bouzambou bij het Spel- en Opvoedpunt.

Team Spel en Opvoedpunt

MET WELKE VRAGEN KUNNEN OUDERS BIJ JULLIE TERECHT?

Anneke en Gulay geven ook adviezen over opvoeding van kinderen tot 23 jaar. “Dat kan spontaan als iemand binnenloopt om speelgoed te lenen. Ouders kunnen ook een afspraak maken voor een gesprek. De vragen gaan vaak over kinderen die slecht slapen, slecht eten, niet luisteren. We krijgen ook veel vragen over opvoeden van pubers. Het zijn vaak problemen die op te lossen zijn met het leren van vaardigheden. We hebben een uur de tijd voor een gesprek en kunnen dus ook echt advies op maat geven. Door de vragen die we stellen, denken ouders na over hun eigen gedrag en komt de oplossing tijdens het gesprek vaak al boven drijven.” Naast vragen over opvoeden en spelen, krijgen Anneke en Gulay ook allerlei andere vragen van ouders. “Van praktische vragen als wat kan ik doen als de fiets van mijn kind is gestolen of hoe kom ik aan anticonceptie tot vragen over relatieproblemen of omgaan met depressie.”

WAAROM IS HET SPEL- EN OPVOEDPUNT PARTNER VAN STERK VOOR NOORD?

“Net als alle andere partners van Sterk voor Noord willen wij de bewoners van Noord versterken. Dat doen we in het spel- en opvoedpunt voor ouders en kinderen. Daarnaast hebben we een netwerk van zo’n 100 vrouwen die elkaar wekelijks op dinsdag van 13:00 tot 15:00 informeel ontmoeten. De bijeenkomst is de ene keer op de Dobbelaan, de andere keer bij De Waterlelie. Vrouwen helpen elkaar met praktische vragen – wat doe je als er rommel in het portiek ligt – maar ook met persoonlijke vragen waarmee ze niet naar een instantie durven te gaan omdat ze bang zijn voor de gevolgen.”

“Door de samenwerking met Sterk voor Noord is de samenwerking tussen organisatie in Noord verbeterd. We zetten nu met elkaar de schouders eronder. We wisselen meer uit en leggen ook sneller contact.”

 

Meer informatie

Contactpersoon: Gülay Yigitdöl

Spel en Opvoedpunt

Gebouw de Waterlelie
Prinsenhof 4 (ingang via rode brug, zijde Prinses Annalaan)
2263 EV Leidschendam

Website: Vlietkinderen | Spel en opvoedpunt

Telefoonnummer: 070 2005267

E-mail: spelenopvoedpunt@vlietkinderen.nl