Protestantse Gemeente Leidschendam, Kruisheuvelkerk

Logo Protestantse Kerk

De Protestantse Gemeente Leidschendam (PGL) ziet de Kruisheuvelkerk graag als een huiskamer waar iedereen welkom is. “Ik sta eerder aan de kerkdeur met een kop koffie in de hand, dan met de Bijbel,” vertelt predikant Fulco de Vries Bouwstra. Wij spraken hem samen met Voorzitter Kerkenraad Ingrid den Hartog over de deelname van PGL aan Sterk voor Noord. 

Logo Protestantse Kerk

“Wij willen licht laten schijnen op plaatsen waar het donker is!” 

Kruisheuvelkerk

Welke rol speelt de Kruisheuvelkerk in Leidschendam Noord? 

Ingrid: “Natuurlijk zijn we in de eerste plaats een kerk, waar je diensten kunt bijwonen over het geloof. Maar we zijn meer dan dat. Onze kerk staat letterlijk en figuurlijk midden in de wijk. Wij willen graag die pleisterplaats zijn waar je makkelijk binnenloopt. Ons ‘Kopje Koffie bij de Koster’ en het Koffieterras zijn goede voorbeelden. Al zo’n 20 jaar kunnen mensen een bakkie komen doen in de kerk. Mensen gaan er graag heen voor de gezelligheid en een praatje.” 

Fulco: “Het is gratis en laagdrempelig. Vaak neemt iemand zijn buren mee, of een familielid. Je hoeft je niet op te geven, maar je wordt wel gemist door de andere koffiedrinkers als je een keer niet komt. Dat geeft bijna een dorpsgevoel. Het is heel goed voor onderlinge band.” 

Is jullie rol veranderd? 

Fulco: “Vroeger hing er in de kerk meer een sfeer van zwaarmoedigheid en zonde. Dat is gelukkig vervangen door troost, hoop en liefde. Door de visie dat het leven gevierd mag worden.” 

Ingrid: “Mensen zijn vaak verrast als ze horen dat er op vrijdagavond wel eens een kerkcafé is. Of dat we een bierproeverij organiseren.” 

Fulco: “Veel mensen denken dat de kerk alleen op zondagmorgen open is. Of dat ik er alleen op uit zou zijn om zieltjes te winnen. Ik verwelkom mensen liever met een kop koffie in de hand, dan met de Bijbel. Natuurlijk spreken we over levensvragen en komt het geloof regelmatig aan bod. Maar het gaat vooral om het goede gesprek en een luisterend oor. Altijd met respect voor de ander, van welk geloof dan ook. Daarmee kom je heel ver!”  

Waarom doen jullie mee aan Sterk voor Noord? 

Fulco: “Als kerk kun je het gewoon niet verkopen om níet mee te doen. We hebben als kerk oog voor jeugd en jongeren, en zeker ook voor ouderen. Maar als we wat ruimer kijken komen we veel verschillende vraagstukken van Sterk voor Noord tegen. Onze diaconie helpt bij financiële problemen, en onze activiteiten dragen bij aan ‘fijn en veilig wonen’.” 

Ingrid: “Vroeger waren de partners meer losse clubjes. Sterk voor Noord verbindt ons met elkaar. Als iedereen door zijn eigen bril naar hetzelfde probleem kijkt, en elkaar weet te vinden, krijg je een mooie kruisbestuiving. Je vult elkaar aan.” 

Fulco: “Vanuit de kerk kijken wij vaak anders aan tegen een vraagstuk. Altijd vanuit een positieve insteek: wij geloven in een tweede kans voor ieder mens. We willen licht laten schijnen op een plek waar het donker is.”  
 

Wat staat er nu hoog op jullie agenda? 

Ingrid: “Door de verschillen in afkomst en taal is het vaak moeilijk om iedereen te bereiken. Sommige mensen kunnen niet lezen, of begrijpen de ander niet. Wij willen die uitdaging aangaan om iedereen te bereiken!” 

Fulco: “Dan maken we de drempel van onze kerk nog lager. Iedereen is welkom, niemand hoeft alleen te zijn. Ook als je niet of niet meer in de kerk komt, kun je bij ons trouwen of rouwen. Of kun je genieten van de mooie concerten, lunches en lezingen die we organiseren. Ze zijn gratis, of kosten bijna niets. Niet iedereen weet dat, dat willen we veranderen!” 

Meer informatie

Contactpersoon: Annemieke Hartman 
E-mail: pastoraalcentrum@pgleidschendam.nl  
Telefoon: 070 327 8413