Kwadraad

Logo Kwadraad

Regiodirecteur Bianca van Born-de Groot komt veel ingewikkelde situaties tegen in haar regio. Toch is ze optimistisch over de toekomst van Leidschendam Noord: “Ik zie nog zoveel mogelijkheden voor deze wijk! De meeste bewoners willen graag een actieve bijdrage leveren aan hun eigen buurt. En veel knelpunten kunnen snel worden opgelost met een beetje hulp van ons of een andere organisatie. 

Logo Kwadraad

Mensen kunnen meestal zoveel meer dan zij zelf denken! 

Kwadraad Bianca de Groot

Wat doet Kwadraad precies? 

“Kwadraad biedt hulp als je het moeilijk hebt. Bijvoorbeeld omdat je financiële problemen hebt, de relatie met je partner slecht is of je hebt last van eenzaamheid. Maar wij helpen ook als je net nieuw bent in Nederland, en het moeilijk is om je weg te vinden in onze samenleving. We hebben allerlei soorten van ondersteuning, van licht tot zwaar. " 

 

"We zijn eigenlijk altijd dichtbij. Onze medewerkers werken overal in de wijk. Je vindt ons bijvoorbeeld in een gezondheidscentrum, op school, of we komen langs bij jou thuis. Net wat het beste past bij de hulpvraag. Onze insteek is wel, dat wij je helpen om het straks weer zélf te kunnen. Want dan houd je regie over jouw eigen leven. Dat is voor ieder mens belangrijk.” 

 Hoe kom je in contact met Kwadraad? 

“Mensen kunnen via de website of telefoon contact met ons opnemen. Vaak komen we een beetje toevallig binnen bij iemand. Dan is er bijvoorbeeld sprake van huurachterstand, en spelen er eigenlijk ook andere problemen mee. Sommige mensen vinden het lastig om gebruik te maken van onze hulp. Maar als ze zien dat we soms met simpele acties dingen snel kunnen oplossen, geven ze ons al snel het vertrouwen.  

Vaak heb je maar een klein duwtje nodig de goede richting op om een probleem op te lossen. Mensen kunnen vaak zoveel meer dan zij zelf denken! En het fijne is: als zij eenmaal weten hoe iets aangepakt kan worden, kunnen zij die kennis delen met hun familie of buren.” 

 Welke rol kan Sterk voor Noord hierin spelen? 

“Ik denk dat het project duidelijker maakt wat er nodig is om de wijk tot bloei te laten komen. De partners en bewoners werken nu anders samen. Tijdens de zogenaamde ‘subsidietafels’ kijken we bijvoorbeeld met elkaar waar de subsidiegelden het hardste nodig zijn, en hoe ze het beste besteed kunnen worden. Iedere partner krijgt de kans om zijn of haar ideeën te laten horen. Op die manier kunnen we samen de schouders eronder zetten en mooie dingen bereiken in Noord. De wijk heeft nog zoveel mogelijkheden om te groeien.” 

 Heb je een voorbeeld van zo’n succes? 

“Zeker. Zo’n anderhalf jaar geleden hebben Sport en Welzijn, Vluchtelingenwerk, Vlietkinderen en wijzelf het VOSS-project opgestart. De ouders van de wijk spelen hier een belangrijke rol in. Met dit project helpen wij mensen die net in Nederland zijn met het leren van Nederlands, het op een goede manier doorbrengen van de dag en het vinden van een vaste baan. Dit loopt heel goed. Het heeft vooral de moeders samengebracht. VOSS gaat verder dan alleen leren. Ook de gezelligheid en het met elkaar kunnen delen van de dagelijkse belevenissen zijn zó belangrijk. Dit is zo’n initiatief dat is gebouwd op de kracht van de wijk zelf. Nu zijn wij er nog bij aanwezig, maar dat is tijdelijk. Straks wordt het volledig door de buurtbewoners georganiseerd. Die kunnen dat prima op eigen kracht!”  

 project Voss

Wat staat er op jouw verlanglijstje voor de komende paar jaar? 

“Onze thuisbegeleiders richten zich op voordoen, meedoen en zelf doen. Ze draaien dan kort in gezinnen mee en geven hen praktische tips. Dat helpt echt om jonge mensen duurzaam uit de hulpverlening te houden. Zo’n investering betaalt zich dus dubbel en dwars terug. Ik hoop dat we dit kunnen uitbouwen. Dan kunnen problemen bij jongeren eerder worden opgepikt en opgelost. Daarom proberen wij het voor gezinnen makkelijker te maken om naar ons toe te komen. Met onze partners van het Sociaal Servicepunt broeden we nog op het idee om gewoon eens aan te bellen bij de flatportieken. Dan kunnen we aan de bewoners vragen waar zij echt behoefte aan hebben. Actief naar de mensen toegaan, in plaats van afwachten of zij de weg naar ons weten te vinden.” 

Meer informatie

Contactpersoon: Margo de Bruin   
Website: www.kwadraad.nl 

Telefoon: 06 5588 1089 
E-mail: m.debruin@kwadraad.nl 

Openingstijden: 8:30 tot 17:00 uur

Adres: De Waterlelie, Prinsenhof 4