GGD

Logo GGD

Annette de Boer, directeur Publieke Gezondheid van GGD Haaglanden, groeide op in een wijk die vergelijkbaar is met Noord. “Ik weet hoe leuk het kan zijn om er te wonen. Maar dan heb je wel bepaalde dingen nodig!” Sterk voor Noord kan hierbij helpen. 

Logo GGD

“Je moet genoeg ruimte in je hoofd hebben. Dan kun je gezonde keuzes maken.” 

GGD Anette de Boer

Waar kunnen bewoners van Noord voor bij de GGD aankloppen? 

“Wij hebben een breed pakket om de gezondheid te beschermen, bewaken en bevorderen. Natuurlijk kennen mensen ons inmiddels als dienstverlener bij corona en andere ziektes. Minder bekend is misschien dat je ook bij ons terecht kunt als je je zorgen maakt over overlast. Daarnaast hebben wij veel informatie over gezond wonen en leven, die wij graag met iedereen delen.” 

Waarom hebben jullie getekend voor Sterk voor Noord? 

“Wij vinden dat iedereen recht heeft om zich gezond en fit te kunnen voelen, waar je ook woont. Een goede gezondheid is heel belangrijk voor je kwaliteit van leven. Dat werkt ook andersom. Als je woonomgeving niet goed is, is het moeilijk om gezond te blijven. Daarom willen wij graag meedoen aan het project. Als GGD kunnen wij iets bijdragen aan bijna ieder thema van Sterk voor Noord. En wij worden er zelf ook door geholpen. Want die sterkere verbinding met andere aandachtsgebieden, zoals veiligheid en onderwijs maakt ons werk ook makkelijker. Samen maken we de kans op een gezond leven voor iedereen een stuk groter.” 

Welke aandachtspunten zie je in de wijken? 

“Ik ben zelf opgegroeid in een wijk die veel lijkt op Leidschendam Noord. Als kind vond ik het heerlijk om te spelen op de veldjes tussen de flats. Ik wéét dus dat je fijn kunt wonen in zo’n omgeving. Maar dan moeten de voorwaarden wel goed zijn. Afval op straat, of woningen met schimmel op de muren bevorderen je gezondheid niet. En als je in de financiële problemen zit, heb je te weinig ruimte in je hoofd om gezonde keuzes te maken tijdens het boodschappen doen. Je zit dan teveel in de overlevingsstand om daar ook nog over na te denken. Wij willen graag helpen om daar verandering in te brengen.” 

Hoe wil je dat bereiken? 

“Door met praktische tips te laten zien dat je niet overal controle over hebt, maar op sommige punten gelukkig wél kunt kiezen. Goedkope groente en fruit op de markt halen, bijvoorbeeld. Of je laten vaccineren. Maar deze invalshoek heeft alleen zin als er tegelijkertijd wordt gewerkt aan het verbeteren van de financiële situatie, woningen en onderwijs. Met een brede aanpak bied je iedereen de kans op een gezonder leven.” 

Zijn er al stappen gezet op weg naar dat doel? 

“Het ‘Gezond Gewicht’-programma is een goed voorbeeld. Daarin wordt gewerkt aan de gezondheid van kinderen, terwijl allerlei invalshoeken worden meegenomen. Dan kijk je breder dan alleen gezonde voeding en sport. Ook het tegengaan van schulden, je veilig voelen en het verbeteren van de woonomstandigheden wordt meegenomen. Dat werkt goed.” 

Wat wil je over drie jaar in ieder geval bereikt hebben? 

“Dat iedereen net zo fijn in Noord woont als ik dat als kind heb ervaren. Ik denk dat de bewoners daar zélf een belangrijke motor voor kunnen zijn. Zij moeten aangeven waar zij écht behoefte aan hebben. En ze kunnen ook zelf die eerste stap zetten. Erger je je bijvoorbeeld aan al het zwerfvuil in de wijk, raap dan dat ene irritante colablikje op en gooi het in de prullenbak. Zie je iemand die eenzaam is, ga dan eens langs voor een praatje. Je kunt veel betekenen met een klein gebaar.”

Meer informatie

Contact: Infocentrum GGD Haaglanden

   Adres: Westeinde 128, 2512 HE Den Haag 

Telefoon: 088 355 0100 

E-mail: info@ggdhaaglanden.nl 

Openingstijden: Ma - vr:  8:30 tot 17:00 uur