Gemeente Leidschendam-Voorburg

Logo gemeente LV

De Gemeente Leidschendam-Voorburg nam het initiatief tot het project  Sterk voor Noord. Wij spraken met wethouder Bianca Bremer,  Barbara Nederpel, directeur Sociaal Domein en Programmamanager Monique Veldhoven. 

Logo gemeente LV

Iedereen is waardevol en verdient een kans!  

Stadhuis gemeente Leidschendam-Voorburg

Gemeente Leidschendam-Voorburg is de initiatiefnemer voor het project Sterk voor Noord.  
Wat is jullie persoonlijke drijfveer om mee te doen? 

Monique: “Voor mij is dat het uitgangspunt dat iedereen gelijke kansen moet krijgen in het leven, waar je wieg ook heeft gestaan. Dit project kan daar heel mooi aan bijdragen.”

Barbara: “Ik wil graag als gemeente samen met onze partners het verschil kunnen maken in het leven van mensen die dat nodig hebben. Sterk voor Noord maakt dit mogelijk, op een heel praktische manier.” 

Bianca vult aan: “Er is te lang niet naar de mensen omgekeken die ondersteuning nodig hebben. Mensen die niet zo goed voor zichzelf kunnen opkomen, dreigen ondergesneeuwd te raken in de maatschappij. Iedereen is waardevol, alleen moeten ze het zelf leren zien en voelen. Met dit project hopen we mensen in te laten zien dat ze kansen verdienen én mogen pakken.” 

Sinds de start van het project is er veel veranderd in de wereld. Torenhoge energieprijzen, duurdere boodschappen, maar ook de oorlogsdreiging. Welke gevolgen heeft dat voor het project? 

Bianca: “Eigenlijk is het soort problematiek hetzelfde gebleven, maar er zijn meer schrijnende situaties ontstaan. Je ziet dat mensen die al kwetsbaar waren, het nog moeilijker hebben gekregen. Niet alleen financieel, maar ook sociaal gezien. Ik merk dat de eenzaamheid is toegenomen.” 

Barbara vult aan: “Inderdaad werden die thema’s al benoemd in ons programma, alleen is het nog meer nodig om er ook echt iets mee te doen. Duurzaamheid door woningen te isoleren bijvoorbeeld. Ook financiële zelfredzaamheid krijgt nu nog meer aandacht dan we oorspronkelijk hadden gepland!”

Monique herkent dat: “Ik denk ook dat we oplettender zijn geworden. Sommige acties stonden al op de planning, maar zijn nu naar voren geschoven. En aan de energiecoaches die bij mensen thuis komen, vragen wij om ook op andere dingen te letten. Zien zij dat er extra hulp nodig is, dan kunnen zij mensen erop wijzen en ook bij ons eerder aan de bel trekken. Misschien is het project nóg meer nodig dan een paar jaar geleden.” 

Welke doelen zijn al behaald?  

Monique: “Het eerste doel hebben we al behaald aan het begin van het traject, vind ik. Alleen al het feit dat we 4 uitvoeringsplannen met zoveel samenwerkingspartners konden opstellen,  is een hele stap. Het feit dat we met elkaar zo’n uitdaging aan willen gaan.” 

Bianca: “En dat we die samenwerking ook voor maar liefst 20 jaar zijn aangegaan. Normaliter lukt het niet om mensen voor zo’n lange tijd aan een project te verbinden. We zien nu al dat het resultaat heeft. Het hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn. Een buurtfeest of ontmoeting tussen twee partijen die elkaar eerder niet wisten te vinden vind ik ook een succes dat wij mee mogen tellen!” 

Barbara vindt het prettig dat sommige partners in verschillende woonplaatsen actief zijn. “Maar ook dat we met andere gemeenten samenwerken die een vergelijkbaar project zijn aangegaan. Wij hebben bijvoorbeeld contact met Vlaardingen, Delft en Zaanstad. Daar zijn vergelijkbare wijken, met vergelijkbare vraagstukken. Natuurlijk zijn er onderling wel wat verschillen, maar we kunnen veel van elkaar leren. Dat is ook nodig. Het gaat vaak om grootstedelijke problematiek, terwijl wij eigenlijk geen grote stad zijn. Daarom ben ik er extra trots op dat het ons gelukt is om bepaalde stappen nu al te zetten!” 

Wat zou je over 3 jaar bereikt willen hebben? 

Barbara: “Wij hopen dat er steeds meer contact komt met én tussen de bewoners. We merken dat het voor sommige mensen nog spannend is om naar ons toe te stappen met ideeën of klachten. Hopelijk wordt het door het project makkelijker om die drempel over te gaan. Maar ook eerder naar je buurvrouw gaan met een hulpvraag zou al zoveel oplossen.” 

Bianca: “In sommige landen wordt de overheid, zoals de politie, niet als je beste vriend ervaren. Dat is in Nederland anders, wij willen mensen juist graag helpen en met hen samenwerken. We hopen dat de bewoners dat dankzij het project ook werkelijk gaan ervaren. Dat ze ontdekken dat er bijvoorbeeld subsidies zijn, en andere mogelijkheden om het leven makkelijker te maken. Daar wordt nog niet genoeg gebruik van gemaakt.” 

Bianca: “Een droom van mij is ook dat er andersoortige woningbouw komt in Leidschendam-Noord. Daarmee zou je mensen stimuleren om de wijk niet te verlaten zodra ze in staat zijn om een huis met een tuintje te kopen. Dan geef je niet alleen economisch een boost aan de wijk, maar er gebeurt ook iets met de sfeer. Zo’n voorbeeld inspireert anderen. Je ziet bij je buurman wat het oplevert als je andere keuzes maakt. Dat het verschil maakt als je naar school gaat en gaat werken. Het kunnen krijgen én pakken van kansen geeft weer regie op je leven.” 

Meer informatie

   Bezoekadres: Raadhuisplein 1, 2264 BP Leidschendam

 Telefoon: 14 070 

E-mail: info@leidschendam-voorburg.nl 

Openingstijden receptie: 

Ma - woe:  8:30 tot 17:00 uur 

do: 8:30 tot 20:00 uur

vrij: 8:30 tot 12:00 uur

Openingstijden telefoon 14 070:

ma - do: 8:30 tot 17:00 uur

vrij: 8:30 tot 16:00 uur