Bibliotheek Aan de Vliet

Logo bibliotheek aan de vliet

Gerard Hendriks, de directeur van de bibliotheek Leidschendam-Voorburg, is blij met het programma Sterk voor Noord. “Bibliotheek aan de Vliet wordt steeds meer de verbinder van de inwoners van Leidschendam. Dus Sterk voor Noord past hier perfect bij!” 

Logo bibliotheek aan de vliet

“Wij hebben boeken, informatie én gezelligheid!” 

Bibliotheek Gerard Hendriks

Wat kun je allemaal vinden in de bibliotheek? 

“Natuurlijk hebben wij boeken te leen, maar steeds meer mensen komen ook voor iets anders. Want wij doen nog zoveel meer. We organiseren allerlei culturele activiteiten. Als je niet zo handig bent met de computer hebben wij cursussen. Vind je de Nederlandse taal moeilijk, dan ben je welkom in ons Taalcafé, of kun je 1 op 1 oefenen met een Taalmaatje. Maar ook voor zaken met de overheid kunnen we helpen in ons Servicepunt, of bij het IDO om online dingen te regelen.”  

Waarom doen jullie mee met Sterk voor Noord? 

“Ik geloof niet in één keer iets leuks doen en daarna niet meer. Je moet het blijvend aanpakken. Daarom ben ik blij met Sterk voor Noord. Er is 20 jaar gepland voor dit programma. Dan kun je pas echt mooie stappen zetten en problemen blijvend oplossen.  

Er zijn nu zoveel organisaties met allerlei zaken bezig, dat dingen vaak niet, of juist dubbel gebeuren. Dan doe je elkaar en de inwoners tekort. Sterk voor Noord helpt de organisaties om elkaar te leren kennen, en alles beter in te richten. Maar het draait niet om ons, maar om de bewoners. Wij doen het als organisaties goed als wij hun leven makkelijker maken. Door meer met elkaar te praten kunnen we daar belangrijke stappen in zetten!”  

Met wie werken jullie samen? 

“Wij hebben contact met Woej en het Sociaal Servicepunt, omdat we ons bezighouden met het helpen van buurtbewoners. Op het gebied van taal en lezen hebben wij ook verschillende partners. Scholen bijvoorbeeld, maar ook kinderopvang De Waterlelie, met wie we het voorlezen al van jongs af aan willen stimuleren. Weet je wie de belangrijkste partner is op dat gebied? Dat zijn de ouders. Als zij hun kind de liefde voor lezen en taal meegeven, leggen zij een belangrijke basis voor de rest van hun ontwikkeling.”  

Welke rol heeft de bibliotheek van vandaag?  

“Ik denk dat wij voor veel mensen een belangrijke plek zijn waar je iets kunt leren. Wij plakken geen stempel ‘jij hebt een probleem’ als iemand iets nog niet kan. Wij leren juist om het voortaan zelf te kunnen.  

Leren kan zo léuk zijn, en leiden tot meer contact en begrip. Zo zie ik dat Taalmaatjes regelmatig vrienden worden met taalleerders. Dan leer je dus niet alleen een taal, maar krijg je dus ook fijn contact met elkaar.  

De bibliotheek wordt steeds meer de huiskamer van iedereen, een ontmoetingsplek waar je andere buurtgenoten tegenkomt. Daar ben ik blij mee. Iedereen is welkom. Of je nu lid bent of niet, kom gerust een krantje lezen of een kop koffie drinken.”  

Hebben jullie al veel bereikt? 

“We zijn al een eind op weg, vind ik. Maar het wordt nog beter! In 2024 openen we een nieuwe locatie. Die komt vol boeken, informatie én gezelligheid. We hebben zelfs plannen voor horeca. Dan kan je straks in je bieb ook terecht voor een kop koffie of een broodje. We hopen dat ook andere dienstverleners zich daar gaan vestigen. 

Hoe mooi dat gebouw ook wordt, wij sluiten ons er niet in op. Om contact te houden met de buurt is de bibliotheek steeds meer op allerlei plekken in de wijk aanwezig. Bijvoorbeeld met onze Voorleesexpres, waarmee we bij gezinnen thuis komen voorlezen. Wat mij betreft gaan we nog veel meer activiteiten verzinnen voor en mét de inwoners van Noord! Natuurlijk alleen als de inwoners daarmee geholpen zijn.”  

Meer informatie

Contactpersoon: Gerard Hendriks 
Website: www.bibliotheekaandevliet.nl
Telefoon: 070 240 0250