Avalex

Logo Avalex

Marcel Caljouw, Accounthouder Gemeenten van Avalex en Dick van Eijk, Teamleider Inzameling voor Leidschendam-Voorburg, kunnen het niet genoeg benadrukken: als iedereen zich aan de afspraken houdt rondom afval zoals het juist aanbieden van afval en grofvuil, dan ziet de wijk er meteen veel beter uit. 

Logo Avalex

 “Als iedereen netjes met afval omgaat bespaart dat geld en is de wijk schoner!”

Avalex Marcel Caljouw

Wat doet Avalex voor de inwoners van Noord? 

Marcel: “Iedere inwoner van Leidschendam-Noord kent ons wel van de milieustraten en van het afval ophalen in de wijk. Dat doen we niet alleen in Leidschendam-Voorburg, maar ook in de gemeenten Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp Wassenaar, Midden-Delfland en Delft.” 

Dick vult aan: “Veel mensen denken dat wij een commerciële partij zijn, maar dat is niet zo. Wij zijn ambtenaren. Dat betekent dat we qua dienstverlening afhankelijk zijn van de keuzes van de zes gemeenten waar wij voor werken. Maar het betekent ook dat als mensen slimmer omgaan met hun afval, ze dat kunnen terugvinden in hun portemonnee. Papier en metaal leveren bijvoorbeeld serieus geld op als je het goed recyclet. Doen we het goed met zijn allen, dan kan dat behoorlijk in de afvalheffing schelen.”  

Voor welke uitdagingen staat Avalex? 

Dick: “Je ziet in de wijken te vaak meubilair, koelkasten en ander grofvuil langs de kant van de weg staan. Er zijn wel 20 meldingen van illegale dumpingen per dag, terwijl dit niet nodig is. Je kunt een gratis afspraak maken om je meubels, matrassen of elektrische apparaten op te laten halen. Dat kost je helemaal niets! De gemeente betaalt voor de extra inzet op de illegale dumpingen.” 

Marcel: “We merken ook dat afval niet goed gescheiden wordt. Plastic-afval of papier wordt bij het restafval gestopt, of er zitten zaken tussen het GFT-afval die daar niet thuishoren. Dat is jammer, want je kunt de spullen daardoor niet meer recyclen en vaak is de rest van het afval ook niet meer bruikbaar.”  

Waar zijn jullie trots op?  

Marcel: “Om het bewoners makkelijker te maken om goed met hun afval om te gaan hebben we de Avalex App bedacht. Daarmee heb je niet alleen de afvalkalender bij de hand, maar krijg je ook reminders, kun je een grofvuilafspraak inplannen of een Avalexpas aanvragen.” 

Dick: “De grootste oplossing is onzichtbaar. We hebben onder de grond afvalcontainers aangebracht die twee keer zo groot zijn als vroeger. We legen die afvalcontainers ook niet meer op vaste dagen, maar zodra ze vol zijn. Dat doen we 6 dagen in de week, alleen niet op zondag.” 

Marcel: “Ik ben ook blij met onze website. Daar staan allerlei handige weetjes en tips. Zodat mensen weten wat zij zelf kunnen doen met afval en voor het milieu.”   

Waar willen jullie je op richten binnen Sterk voor Noord? 

Marcel: “Het programma kan de onderlinge samenwerking verder verbeteren. We werkten al samen met Woej, de handhaving en de gemeente. Ook andere partners kunnen wijkbewoners bewuster maken van milieuvriendelijk gedrag. Van leraren op school, tot de imam in de moskee en de buurman uit de straat. Iedereen kan helpen door iemand ergens op te wijzen, of dingen te vertalen. Als je weet waarom iets belangrijk is, zul je er makkelijker naar handelen.” 

Dick: “Kinderen zijn de volwassenen van de toekomst. Het mooie is dat je ziet dat kinderen vaak hun ouders opvoeden als het gaat om milieu en recycling. Daarom is het extra belangrijk om jongeren mee te nemen bij de voorlichting en informatievoorziening.”  

Link naar de Avalex App: Avalex App - Avalex 

Meer informatie

Contactpersoon: Marcel Caljouw 
Website: www.avalex.nl
E-mail: info@avalex.nl