Samen de wijk gezelliger maken

Flatcoach Danielle Tan

Achter de deur van de Burgemeester van Duyvendijklaan 21 is geen gewone woning. Hier is een gezellige plek gemaakt waar buurtbewoners uit De Heuvel elkaar kunnen ontmoeten. Je kunt er een kopje koffie komen drinken of een praatje komen maken. Ook kun je meedoen aan de activiteiten die flatcoach Daniëlle Tan met haar team van 6 vrijwilligers organiseert. En heb je hulp nodig? Dan kan Daniëlle je verder helpen.

“We noemen deze ontmoetingsplek Duyv21”, vertelt Daniëlle. “We zijn sinds juni open en merken dat de bewoners uit de buurt hier graag komen.” In de ontmoetingsruimte staan 2 grote tafels waar zo’n 20 mensen kunnen zitten. Ook is er een gezellig zithoekje met een bank, een boekenkast vol boeken, tijdschriften en spelletjes. Het ziet er modern en gezellig uit met mooie planten en kleurige muren.

Activiteiten

Elke dag zijn er leuke dingen te doen, zoals samen spelletjes doen, koffiedrinken of creatief bezig zijn. Eens per maand is er gelegenheid om samen te lunchen. “Iedereen is welkom om mee te doen. Heb je geen zin om mee te doen? Dan kun je ook gewoon langskomen als je zin hebt in een praatje met een kop koffie," zegt Daniëlle met een glimlach. Het rooster met de activiteiten hangt in de portieken van alle flats in de buurt.

Openingstijden

Duyv21 is van maandag tot en met vrijdag open. De bewoners kunnen op deze dagen van 10 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur binnenlopen voor een activiteit. Op donderdag- en vrijdagochtend zijn er koffieochtenden. Deelname aan een activiteit is meestal gratis. Koffie en thee kosten 50 cent.

Gezelligheid in de buurt

“Deze plek is vooral voor de bewoners van de Burgemeester van Duyvendijklaan en de Burgemeester Velthuijzenlaan. Er komen hier ook elke week bewoners van de Burgemeester Caen van Necklaan en de Burgemeester Keijzerlaan. Ook zij zijn van harte welkom”, legt Daniëlle uit. “In 2021hebben bewoners van de Burgemeester van Duyvendijklaan een vragenlijst over het wonen in deze wijk ingevuld. Ze hebben toen gezegd dat ze graag een ontmoetingsplek in de buurt wilden. Veel mensen uit deze wijk wonen alleen en voelen zich eenzaam. Ze willen graag contact met anderen. Wijk-en dienstencentrum De Plint is te ver weg voor veel bewoners. Deze plek is dichtbij en daarom handig. We hopen dat de bewoners elkaar hier beter leren kennen en ook buiten Duyv21 naar elkaar omkijken.”

Hulp bij problemen

Daniëlle is 3 dagen per week bij Duyv21. Op donderdagochtend houdt ze spreekuur van 10 tot 12 uur. “Als je hulp nodig hebt, kom gerust langs!  Misschien heb je hulp nodig met zorg of wil je beter Nederlands leren. Of maak je je zorgen over geld. Ik kan je doorverwijzen naar de organisaties die je verder kunnen helpen.” Je hoeft geen afspraak te maken voor het spreekuur. “Je kunt altijd bij mij terecht, ook buiten het spreekuur”, laat Daniëlle weten.

Netwerk

Als flatcoach heeft Daniëlle inmiddels een netwerk opgebouwd met alle mogelijke organisaties in de wijk en de gemeente. “Er is voor veel hulpvragen een oplossing in de buurt.” Ook werkt ze nauw samen met wijk- en dienstencentrum Woej en met de wijkmeester van Vidomes. “Ik spreek de wijkmeester regelmatig. Bijvoorbeeld over de activiteiten bij Duyv 21, of er zaken spelen in de wijk en flats. We gaan ook wel eens samen op bezoek bij bewoners om te checken hoe het gaat en om ze uit te nodigen voor de ontmoetingsruimte.”

Samen is het gezelliger

De bezoekers van Duyv21 zijn enthousiast, weet Daniëlle. “Mensen vinden het hier gezellig en voelen zich thuis. Laatst vertelde iemand me dat hij eigenlijk nergens meer naar toe durfde, maar zich hier veilig voelt en graag komt.  Dat is fijn om te horen. Bij Duyv21 helpen we elkaar en maken we samen de buurt gezelliger!”

Flatcoach Danielle Tan