Gratis juridisch advies bij Rechtswinkel070

Rechtswinkel070 met Irem en Mounia

Stel je bent zwanger en wilt na je verlof minder gaan werken. Je werkgever wil dat niet. Wat kan je dan doen? Of je hebt problemen met het invullen van een formulier van de Belastingdienst. Wie kan je helpen? Met vragen en problemen over alles wat met wetten en regels te maken heeft, kun je terecht bij De Rechtswinkel070 in Leidschendam-Noord.

De Rechtswinkel070 heeft elke maandag van 10:00 tot 12:00 uur spreekuur in de Bibliotheek aan het Fluitpolderplein in Leidschendam. Een afspraak maken is niet nodig en het advies is gratis. Irem Nichatoglou en Mounia el Chahab lopen stage bij de Rechtswinkell070. Ze studeren Rechten aan de hogeschool InHolland in Den Haag. Ze vertellen: “We geven bijvoorbeeld hulp en advies bij het aanvragen van toeslagen en andere belastingzaken. En we beantwoorden vragen. Wanneer heb je bijvoorbeeld recht op een uitkering? En wat zet je in een samenlevingscontract? Ook helpen we mensen met juridische problemen. Dat kan over van alles gaan. Van een echtscheiding tot problemen met de woningbouwvereniging.”

Ook hulp met DigiD

Veel zaken met de overheid kun je tegenwoordig online regelen. “Dat klinkt makkelijk, maar niet iedereen is even handig met een computer of weet hoe DigiD werkt. Daar helpen we ook bij.” Irem en Mounia zien veel ouderen op het wekelijkse spreekuur. “Voor ouderen is het best lastig om online vragen te stellen en formulieren in te vullen. Wij nemen graag de tijd om alles uit te leggen en de bewoners verder te helpen. Iedereen is welkom!”

Spreekuur

Tijdens het spreekuur op maandagochtend zijn verschillende organisaties aanwezig. Naast de rechtswinkel zijn dat:

  • wijk- en dienstencentrum Woej
  • MEE, een organisatie voor mensen met een beperking en/of een chronische ziekte
  • Kwadraad, een organisatie die mensen helpt met diverse problemen bijvoorbeeld met vragen over opvoeding, inburgeren, overlast en eenzaamheid
  • Schulphulpmaatje, een organisatie van vrijwilligers die hulp bieden aan mensen met geldproblemen
  • het PING-loket voor hulp bij geldzaken en schulden

 Irem en Mounia: “Als het nodig is, kunnen we bewoners dus makkelijk en snel doorverwijzen naar een organisatie die ze verder helpt. De aanwezigheid van de Rechtswinkel in Leidschendam-Noord maakt voor bewoners écht het verschil; het geeft ze een gevoel van rust en zekerheid. Ze weten dat ze op onze gratis hulp kunnen rekenen. Gewoon een plek om naar toe te kunnen met hun verhaal of juridische vraag. En dan zijn ze bij ons dus aan het goede adres!"

InHolland

Imre en Mounia zijn bijna klaar met hun studie aan de hogeschool InHolland in Den Haag. “We vinden het fijn om alles wat we tijdens onze studie hebben geleerd te gebruiken bij het oplossen van problemen waar mensen mee worstelen. We doen veel ervaring op en krijgen een goed beeld van het werk wat we na onze studie kunnen doen. We kunnen altijd voor hulp naar onze docenten stappen. Maar het lukt ons vaak om zelfstandig advies te geven! Het geeft ons iedere keer weer voldoening als we iemand op weg kunnen helpen.”

 

 

Rechtswinkel070 met Irem en Mounia