"Ik ben een echte supporter van schoon"

“In 2005 ben ik vanuit Scheveningen naar Prinsenhof verhuisd. De woning sprak mij direct aan en ook de omgeving. De wijk is erg groen, met het mooie park en de vijver in het midden. Het groen wordt ook goed onderhouden en de randen worden op tijd bijgewerkt.

 Ik woon zelf boven het winkelcentrum en het valt mij op dat ook daar goed wordt schoongemaakt. De mensen in de wijk zijn aardig en hulpvaardig. Ik ben erg begaan met het milieu en mijn wijk.

Supporter van Schoon

Je kunt wel stellen dat ik een echte supporter van schoon ben. Wanneer ik zie dat iemand een propje op straat gooit, kan ik daar behoorlijk boos om worden. Op verschillende manieren probeer ik mij in te zetten voor een schone buurt. Het is mij bijvoorbeeld opgevallen dat grofvuil niet altijd goed wordt aangeboden en dat het niet voor iedereen duidelijk is hoe je afval kunt scheiden. Om mijn buurtgenoten daarbij te helpen, heb ik een flyer gemaakt waarop uitgelegd staat hoe je afval kunt scheiden en welke bak je waarvoor kunt gebruiken. Samen met vrienden heb ik de flyer in diverse talen laten vertalen en opgehangen bij de entree van de flats in de hoogbouw. Als ik langs de afvalbakken loop tijdens het uitlaten van mijn hond en ik zie dat ze vol zijn of klemmen, bel ik direct Avalex. Als ik iets anders zie dat niet in orde is, bijvoorbeeld als het riool verstopt is of een paal is omvergereden, meld ik dit via de BuitenBeter App. Dan wordt het verholpen, of ik krijg uitleg waarom iets niet opgepakt kan worden. Tuurlijk, ik kan ook gewoon doorlopen en niets doen, maar dat vind ik een gemiste kans. Liever wil ik mijn steentje bijdragen aan een mooie, schone wijk.

Verbinden van wijken

Graag zie ik dat de wijken Prinsenhof en De Heuvel meer met elkaar verbonden worden, zodat we samen op kunnen trekken, bijvoorbeeld op het gebied van het tegengaan van zwerfaval. Het buurtpreventieteam is al gecombineerd en loopt in beide wijken. Verder hoop ik dat kinderen eerder gaan leren hoe ze een nette buurt achter laten. Ik denk dat het daarbij ook helpt als andere problemen en zorgen in Leidschendam-Noord worden aangepakt. Ik merk nu dat een schone buurt niet bij alle buurtbewoners hoog op de agenda staat, omdat ze iets anders aan hun hoofd hebben. Als die zorgen worden aangepakt, komt er hopelijk meer aandacht voor schone straten en het milieu.

Er zijn al heel veel mooie initiatieven in de wijken, zoals Burendag. Afgelopen jaar hebben we mokken geschilderd en de buurt opgeruimd. Liz helpt mensen met een moestuin beplanten in het park en Roel Grouwstra van Arachno-Corner leert kinderen hoe ze met dieren om moeten gaan. In mijn eigen flat bijvoorbeeld hebben we een weggeeftafel ingericht voor elkaar. Want waarom weggooien als je iemand anders er een plezier mee kunt doen."

Mireille Volkerts